SUCCESS STORIES – BELGIUM
Contributed by Febecoop agence conseil Wallonie asbl
Ιστορίες Επιτυχίας – Βέλγιο
Συνεισφορά από το Febecoop agence conseil Wallonie asbl
Terre-en-vue
Ιστοσελίδα: terre-en-vue.be
Terre-en-vue (το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "Επαφή με τη Γη" ) είναι μια ομάδα (ένα κίνημα) που αποτελείται από 3 δομές: μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, ένα ίδρυμα (που θα δημιουργηθεί σύντομα) και ένα συνεταιρισμό. Οι δομές αυτές αποτελούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του ακόλουθου στόχου: να επιτρέψουν σε νεαρούς (νέους) αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκτάσεις, όταν συμφωνούν να τις χρησιμοποιούν με σεβασμό. Ο συνεταιρισμός είναι το «οικονομικό» εργαλείο που επιτρέπει τη συγκέντρωση επενδυτών (μερίδια που αγοράζονται ή χορηγούνται έναντι εισφοράς σε είδος) για να αγοραστούν τεμάχια γης.
Στο Βέλγιο έχει γίνει δύσκολο να ζήσεις αν είσαι ένας «παραδοσιακός» αγρότης (είναι γενικά πολύ μικροί όταν διαπραγματεύονται με μεγάλους διανομείς), έτσι οι φάρμες γίνονται όλο και μεγαλύτερες, φτάνοντας σε βιομηχανικά επίπεδα (αυτές οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να πληρώσουν ακριβές τιμές για να πάρουν περισσότερα χωράφια και έτσι υπάρχει μια κερδοσκοπική διαδικασία, οι νέο εισερχόμενοι έχουν δυσκολίες να βρουν χωράφια που μπορούν να αντέξουν οικονομικά).
Δομή και συμμετοχή
Υπάρχουν δύο πλευρές στην επιχείρηση Terre-en-vue είναι ένας συνεταιρισμός, ένα μοντέλο που επιλέχτηκε για δύο λόγους: το έργο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας και επιτρέπει τη συγκέντρωση επενδυτών. Ωστόσο, υπάρχει και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει και ένα ίδρυμα. Μόνο ο συνεταιρισμός δεν θα ήταν επαρκής. Τα μέλη αποτελούν καταναλωτές, παραγωγούς και άλλους ενδιαφερόμενους για την προώθηση των στόχων του έργου (οικολογική γεωργία και ευκολία πρόσβασης στην γη).
Επί του παρόντος, οι 3 υπάλληλοι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι επίσης μέρος του συνεταιρισμού. Το μόνο κριτήριο είναι να μοιράζονται τις αξίες του συνεταιρισμού (και του κινήματος παγκοσμίως).
Τα μέλη συνδέονται με διάφορους τρόπους, αλλά γενικά, ένας αγρότης που επιθυμεί να αγοράσει ένα χωράφι ή γη θα προσπαθήσει να βρει άτομα που ενδιαφέρονται για την προσέγγιση, αυτοί οι άνθρωποι θα αγοράσουν στη συνέχεια μετοχές του συνεταιρισμού. Έτσι, αν ο γεωργός έχει ήδη καταναλωτές, μπορούν να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού. Το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια, οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει μερίδες μπορούν να γίνουν καταναλωτές.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν διανεμηθεί μερίσματα, αλλά αυτή είναι η προσδοκία, προκειμένου να επιτευχθεί τουλάχιστον ο ρυθμός πληθωρισμού.
Πληροφορίες για την επιχείρηση
Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 2012 ενώ η μη κερδοσκοπική το 2011. Όσον αφορά τον επιχειρηματικό προγραμματισμό και την αναπτυξιακή στήριξη, μεταξύ των πρώτων εμπλεκομένων, κάποιοι είχαν ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας (δουλειά στην Credal που παρέχει συμβουλές σε κοινωνικούς επιχειρηματίες καθώς και πιστώσεις) και ήταν σε θέση να παράσχουν βοήθεια.
Όταν εξετάζουμε την στήριξη σε κεφάλαιο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που απασχολεί 3 άτομα χρηματοδοτείται με επιχορηγήσεις.
Πρόκειται για μια κοινωνική επιχείρηση που ακολουθεί αυτές τις τρεις αρχές:
Οικολογική γεωργία (με σεβασμό στο περιβάλλον, αγορά και πώληση προϊόντων όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή)
Συλλογική ιδιοκτησία (τα εδάφη πρέπει να ανήκουν στον συνεταιρισμό που μπορεί να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις για την κοινωνία, όχι σε άτομα που γενικά θα προσπαθούσαν μόνο να πλουτίσουν περισσότερο ατομικά ανεξαρτήτως των συνεπειών).
Διατροφική κυριαρχία
Διδάγματα
Για να ξεκινήσει το έργο, σχεδόν 3 άτομα με πλήρες ωράριο εργάστηκαν δωρεάν για μήνες πριν μπορέσουν να λάβουν κάποια οικονομική υποστήριξη. Μόλις το έργο ήταν αρκετά ανεπτυγμένο, ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το γεγονός ότι κάποιοι τείναν να πωλούν για την υψηλότερη τιμή (σε βιομηχανικές φάρμες, για παράδειγμα), αλλά μερικοί άλλοι που θέλουν να σιγουρευτούν ότι η γη που θα πουλήσουν θα χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό είναι πρόθυμοι να πουλήσουν στην Terre- en-vue. Μια λύση ήταν να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «πρεσβευτών» για να παρουσιάζουν τις αξίες της Terre-en-vue (οι πρεσβευτές λαμβάνουν κάποια εκπαίδευση και είναι εθελοντές).
Τέλος, δημιουργήθηκαν τρεις νομικές μορφές, δεδομένου ότι μια ενιαία εταιρεία δεν μπορούσε να χειριστεί το σύνολο της δραστηριότητας (για φορολογικούς λόγους στην περίπτωση δωρεών, για πρόσβαση σε επιχορηγήσεις κ.λπ.), η οποία είναι χρονοβόρα.
Vin de Liège
Ιστοσελίδα: vindeliege.be
Ο συνεταιρισμός Vin de Liège, εγκατεστημένος σε περιοχή ιστορικά συνδεδεμένη με το κρασί, δημιουργήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2010. Το Vin de Liège είναι ένας αμπελώνας και στοχεύει να παράγει 100.000 φιάλες βιολογικού κρασιού ετησίως. Σε λίγα χρόνια προσδοκά την παραγωγή λευκού, ροζέ, κόκκινου και αφρώδους κρασιού. Υπάρχουν επίσης ισχυρές αλληλεπιδράσεις με συνεργαζόμενους (επισκέψεις στον αμπελώνα, βοήθεια με τη συγκομιδή, εργαστήρια, blog και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώνουνε).
Δομή
Στην αρχή του έργου, η Vin de Liège ήταν μη κερδοσκοπική εταιρεία (La Bourrache), η κύρια δραστηριότητα της οποίας ήταν η κατάρτιση ανέργων στον τομέα της κηπουρικής (φροντίδα ιδιωτικών κήπων, παραγωγή βιολογικών λαχανικών κ.λπ.). Αυτοί οι άνθρωποι, που ήταν ήδη ενεργοί στην κοινωνική οικονομία, διερεύνησαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα κρασί στη Λιέγη διατηρώντας παράλληλα το εναλλακτικό όραμά τους για την οικονομία. Επομένως, ο συνεταιρισμός ήταν μια λογική επιλογή. Τώρα νομικά είναι συνεταιρισμός.
Επί του παρόντος, η σύνθεση αποτελείται από εργαζόμενους και παραγωγούς. Πολλοί άνθρωποι βρήκαν ενδιαφέρον το έργο επειδή προωθεί τη Λιέγη. Ισχυρά επικοινωνιακά μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί για να προσεγγίσουν ένα ευρύ κοινό (δημιούργησαν έναν "ενθουσιασμό" ). Κανένα κρασί δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο στο εμπόριο, επομένως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για καταναλωτές (αλλά είναι πολύ πιθανό ότι μερικά από τα συνεταιριστικά μέλη θα είναι καταναλωτές στο μέλλον). Ως συνεργάτης, μπορεί κανείς να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων, να προσφέρει εθελοντικά και να μαθαίνει, να αποκτήσει έγκαιρη πρόσβαση στα κρασιά που θα παραχθούν, να λαμβάνει τακτικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων παροχών.
Για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να υποστηρίζει τον στόχο του έργου και να εργαστεί για τον συνεταιρισμό, μετά από έναν χρόνο μπορεί να αιτηθεί για μέλος. Το έργο βρίσκεται ακόμη στην εναρκτήρια φάση, τα μερίσματα δεν αναμένονται πριν από το 2020. Θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Γενική Συνέλευση (αποτελούμενη από τους συνεταιριστές). Δεδομένου ότι ο συνεταιρισμός διαθέτει "πιστοποίηση" από το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας, τα μερίσματα θα περιοριστούν στο επιτόκιο που ορίζει ο βασιλιάς του Βελγίου, σύμφωνα με το νόμο του 1955 σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας (επί του παρόντος 6%).
Πληροφορίες για την επιχείρηση
Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός και αναπτυξιακή στήριξη προσφέρθηκε από εμπειρογνώμονες από συνεταιριστικές ενώσεις και από την επιχορήγηση Implu'Cera που παρέχεται για τη μελέτη της σκοπιμότητας του έργου, χρειάστηκε 1,5 έτος από την σύλληψη εώς τη ενσωμάτωση του έργου.
Η Vin de Liège είναι ταυτοχρόνως μια εμπορική επιχείρηση και μια κοινωνική επιχείρηση. Ως κοινωνική επιχείρηση επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, να προωθήσει τη βελγική παραγωγή οίνου, την ποιοτική γεωργία και τον αγροτουρισμό καθώς και να εκπαιδεύσει ανέργους ώστε να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, μεταξύ άλλων στόχων που αναφέρονται στο έγγραφο Καλών Πρακτικών.
Διδάγματα
Προκειμένου να παρασχεθεί εγγύηση σε μελλοντικά συνεταιριστικά μέλη, χορηγήθηκε επιδότηση από την κυβέρνηση (αν δεν είχε καλυφθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο, θα δινόντουσαν αποζημιώσεις χάρη στην επιδότηση). Η επιχορήγηση επέτρεψε την έναρξη εγγραφής μελών στον συνεταιρισμό, ενώ άλλοι χρηματοοικονομικοί εταίροι συμμετείχαν ως δανειστές για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες (όπως η φύτευση). Ένα άλλο εμπόδιο, όπως στις περισσότερες αγορές, ήταν ο διεθνής ανταγωνισμός. Αυτό αντιμετωπίστηκε με την έμφαση στον τοπικό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο παραγωγής του προϊόντος για να προσελκυστούν οι πελάτες. Τέλος, κανονιστικές απαιτήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, η επισήμανση και τα νομικά θέματα που αφορούν το εμπορικό σήμα αντιμετωπίστηκαν από το διοικητικό συμβούλιο.